ЧЕСНОВА ПЪЛНЕНА ПИТА НА ТИГАН

Обожавам  миризмата на  чеснов хляб. Цялата  къща в  момента  е  изпълнена с миризмата  на  току що опечен хляб, масло, чесън  и подправки…Миризмата  на  старата пекарна  на  село. Едно сладникаво усещане за  щастие,  което те  кара  да  настръхваш  от  кеф.

Всъщност  това  хлебче  е  доста  лесно  и  ви  трябват  около  30  –  40 минути,  които   включват  измесването и  печенето.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО

120 мл   хладка  вода

3 с.л. олио

1  пак. суха  мая

щипка сол

щипка захар

брашно,  до  меко тесто

ПЛЪНКА

кашкавал,  шунка / Плънката  е  въпрос  на  избор. И  въпрос на  какво имаме  в  хладилника. Комбинация  от   спанак + сирене +  гъби  също е  страхотна/

ЗА НАМАЗВАНЕ

Масло, чесън, магданоз, джоджен,  босилек /  замествайте  с каквото  имате  –  мащерка, чубрица/

Продуктите  за хлебчето се измесват  до  получаването  на  меко тесто.  Оставете  настрана да почине  за  няколко  минути  и  през  това  време  пригответе  овкусеното масло за намазване.  Подправките, в  моя  случай  джоджен,  босилек  и   магданоз, се  нарязват  на  ситно,  прибавят  се  към  счукания  чесън и  разтопено  масло.

Хлебчето се „пече“  на тиган. Трябва  ви  тиган  с  незалепващо покритие и  плътно  прилепващ капак. С  това количество тесто  става една питка с  диаметър около  30  см.  Тестото  се разточва  на  тънка  кора   –  не  повече от  5  мм. Очертаваме мислен кръг, с големината  на тигана, в който ще печете  питката. Мажете  с ароматното масло и  слагаме  плънката  –  нарязаната  шунка и  настърган  кашкавал. Тестото, което ви  е  останало извън  кръга  с плънката  просто  завивате от  няколко страни.  Така  завитата  питка  я  оставяме да  втаса  за  5 –  10 мин.

Пече  се  в  намаслен тиган на  умерен  огън,  около  4- 5 /от 10/,  за  около  5 – 6 минути  от  всяка страна  под  поклупак  до  зачервяване.  Бъдете  внимателни, все  пак  не  мога  да  дам   точно   време,  защото  всичко   зависи  от  силата  на  вашия  котлон.  Печенето  трябва  да  трае  около  5-  6 мин, за да  се  опече.  Първо  задължително  пека  страната  с  краищата,  които  съм  завила,  за  да  не  се  отвори.  След  като се  обърне  се  маже  с  чесновото  масло.  Сервира  се  гореща   с  изстудено  бяло  вино  например / наздраве  Лински/…

Да  ви е  сладко, приятели…:)

Advertisements

3 thoughts on “ЧЕСНОВА ПЪЛНЕНА ПИТА НА ТИГАН

  1. Ясно, много е лесно. Абе дето да ми е лесно, защо да не си усложня живота и пак да ям спагети.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s