ПИТИ ДЖОБ

Толкова време  неможах  да  намеря  правилната рецепта за пита джоб.  А не  е  като  да  не  пробвах! Докато  една индийка  направо  не  ми   скри  шапката  и  воала.  Стават  страшно  бързо,  може  да  ги  пълните,  увивате като  дюнер  и  дори  просто  да  ги  хапвате  вместо  хляб.  В  моето  семейство  ги  обожаваме  пълнени  със  зелена  салата,   фалафел и  майонезено  чеснов  сос…Pure happiness…

ПРОДУКТИ

1 ч,ч. хладка вода

1 пак.  мая

4 – 5 супени  лъжици олио

сол

брашно  до  меко  тесто,  което  може  да  се  точи

Тестото  го измесвам и  покривам  с  кърпа  за   5  минути.  Разделям на  топчета, които  се  разточват на тънки кори /  около 4 – 5  мм /. Пекат се  на  силна фурна / 250 – 300  градуса/  направо  върху  решетката на  печкатa / гледайте   да  е по  средата/.  Не се  притеснявайте  –  не  залепват  за  решетката.  Стават  за  няколко  минути.  Аз не  ги  обръщам,  но  всичко  зависи  от  това  колко  препечени  ги  обичате. След като  ги извадя,  задължително  ги  покривам  с  кърпа.  Така  стават  мекички  и еластични.  🙂

Advertisements

39 thoughts on “ПИТИ ДЖОБ

  1. Изглеждат страхотно! Може ли да помоля за повече подробности – защо трябва да се пекат направо върху решетката на печката, а не в тава, например? Тъй като не съм яла или правила не ми е ясно пълненето кога става след или преди изпичане? Спорен ден 🙂

  2. Предполагам, че се надуват точно, защото са печени на решетка. Нуждаят се от горещия въздух, за да се надуят като балончета. А в момента, в който сложите кората на решетката и затворите фурната – 2 – 3 мин след това почва да се надува. Не отваряйте, защото се нуждаят от топлина. Цялото време за печене е около 6 мин. Пълним ги след печене. След като ги извадим и постоят с кърпа, ги използвам или като дюнери, или просто ги разрязвам от едната страна и ги пълня.

  3. А тестото не се ли остава да втаса? Видях такава рецепта в един руски сайт,но там остават тестото да удвои обема си.

  4. Диде,страшна рецепта, ще я пробвам непременно, само да те питам на колко топки горе долу разпределяш тестото от тази доза, че не ме бива много да преценявам на око :)))

  5. Зависи от това колко големи искаш да ги направиш. За дюнери правя по големи питки, за пълнене по малки. Малко по – голямо топче от орех ти трябва. От това тесто аз правя м/у 4 или 6 зависи за какво ги ползвам.

    • задължително се похвалете с резултат. Досега имам няколко човека от facebook страницата, които са ги равили и всички са доволни..:)

    • Използвам най – обикновенното брашно на Walmart. Преди години, когато дойдох имах голям проблем с брашната, докато не взех това…/ Има изрисувани 3 cupcakes отпред/. никога не съм имала засечка нито с козунаци, питки или хляб…

  6. Направих питките,станаха страхотни-надуха се като балончета,завих ги с кърпа,но пак станаха трошливи-дали не е от това че ги точих много тънки,защото там където са по дебелички стоят мекички..Явно съм се престарала с точенето..следващите ще ги точа по дебелички.Чудесни са-мисля да ги сервирам и с руска салата или с други видове кюфтенца или месо..

    • предполагам, че са били доста тънки и в комбинация с високата температура, стават като т.нар. пита чипс…:) Ние ги обичаме много, а понякога нарочно ги препичам и ги хапваме с хумус – ще кача рецептата тези дни….

  7. Направих ги не мисе надуха всичките ,чакам да умекнат сега няма да се отгажа пак ще пробвам благодаря ви за рецептата

    • единствената причина да не станат, предполагам, ако са били малко по дебели. И на мен понякога не всички с е надуват, но вътре си има кухина. Д
      а кажете дали са ви харесали…

    • Отношението суха мая/ прясна е 1:3…на стандартно пакетче мая 7 грама , се използват 21 грама прясна мая…:)

  8. Чудесни са! Приготвих ги за вечеря, с пълнеж от броколи. Но вместо 5 мин. оставих тестото да втаса за 30 мин. Благодаря за рецептата…

  9. DianJelly,,би ли ми казала ,колко от сухата мая,слагате,защото тук в щатите ,както знаете тя в голями пакети,Така ,че ако обичате да напишете,колко лъжици суха мая се използва за тези питки ,които изглеждат страхотни!
    Много благодаря!

  10. Оооо, чудо, Диди! Не само на теб ти се е скрила шапката, ами моята направо падна :)))) Зяпнах от изненада като видях как на втората минута питките взеха да се надуват като балон :))) Сега тръгвам на път, но като се завърна ще ги направя пак и с твое позволение ще ги публикувам в моя блог. Поздрави и много усмивки!

    • Нямам нищо против…Хубавите неща трява да с е споделят. Няма да се разсърдя обаче на линк и към този пост, към оригиналната рецепта…:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s