ТОРТА КОДРИТ КАДИР

Искам    да ви  представя един  арабски  сладкиш, който  съм  напълно  убедена,  че  всеки може  да  го  приготви  вкъщи.  Комбинацията  от карамелено  сиропиран  блат  и  пухкав карамел   е  невероятна.  Резултата  е  влудяващо  удоволствие за  всичките  ви  сетива  и комплименти  след  всяка  хапка…

ПРОДУКТИ

за  крем – карамела

1 ч.ч. захар

800 мл  прясно  мляко

5 яйца

1  ванилия

6  с.л. захар  за  карамелизиране

за  блата:

1  яйце

100 грама  захар

100  грама  брашно

100  мл  прясно мляко

1 ч.л.  бакпулвер

100   мл  олио

2 ч.л. какао

Пригответе  първо  сместа  за  крем – карамела. С  миксер  с е разбъркват  яйцата и  захарта / около  5  мин  на   висока   степен   с миксер.  Прибавете  млякото  и  ванилията.  Оставете  настрана.

След  това   разбийте  едното  яйце със  захарта, прибавете  олиото,  млякото  и  сухите  продукти / брашното, какаото  и  бакпулвера/.

За  най –  добър  резултат   ви  трябва  тава 20  – 22  см  и  височина  около  8,  но  аз  използвам  малко  по  –  голяма  и  пак  става  страхотно.

Карамерализирайте 6  с. л.  захар  на  котлон,  направо   в  тавичката,  в  която ще  печете   сладкиша.  Сипете  сместа  за  карамела.  След  това  сипвате  сместа за  блата. Бъдете   внимателни.  Втората  смес  се  сипва  в  центъра  на  тавата   и  НЕ СЕ ПИПА!

Печете  на  водна  баня  за  70 – 90  мин  на  150 градуса  по С. Не  отваряйте.  Блатът  ще  изплува  и  ще  оформи   дъното  на  сладкиша.  Обикновенно  проверявам  с клечка  за  зъби. Излезе  ли  чиста   е  готово.

Оставете  във  фурната   до пълното  му   изстиване  и  приберете  да  престои   в  хладилник  поне  за  10  часа.  Обръщате   върху  подходяща  чиния…

Да  ви е   сладко!

Advertisements

9 thoughts on “ТОРТА КОДРИТ КАДИР

    • опечен ли е добре карамела? Имам предвид това може да е причина за развалянето на формата…Аз го похупвам с голяма, чиния/ поднос и просто го обръщам. А 10 часа са минимум , за да стегне добре.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s