СЕЛСКИ ХЛЯБ С ДОМАТЕНО ПЮРЕ И ПОДПРАВКИ

Няма  нищо  по  –  голямо от   хляба.  Нищо  по  –  голямо  от нашия  – българския  хляб, дето  се  правеше  само  от  истинско  брашно.  След  толкова  години  извън  България,  това  е  нещото,  което  най –  много  ми  липсва.  Хлябът,  дето  го  правеха  в  старата  пекарна  на  село  /  която   отдавна  не  е пекла  хляб/.  Та  след   първите   две   години навън  ми  омръзна  да  ям  дунапренените  американски   боклуци  и през  последните  години  станах  „майстор“  на  този  хляб.

ПРОДУКТИ

1 1/2 ч.ч.  вода

1  пак  мая

6  с.л.  олио

1 ч.л.  сол

щипка  захар

1 с.л.  оцет

1/2  ч.ч.  доматено  пюре

розмарин,   5 –  6  скилидки  чесън,  мащерка,  орегано,  магданоз,  чубрица. Всичките  подправки нарязани на  много  ситно

брашно  до  меко  тесто

50  грама  масло нарязано  на  парчета

Всичките   продукти  с  изключение  на  маслото   замесваме   в  голяма   купа.  Маята  ми  е  суха,  но  никога  не  я  оставям  да  шупне  отделно,  а  замесвам  всичко  заедно.  След  като  сте   готови оставете полученото тестото да  втаса,  оформено  на  питка   в  намазнена   купа. На  различни места в питката  сложете  парченцата  нарязано  масло,  студено,  направо  извадено  от   хладилника.  Хубаво  е  тестото  да  втасва  бавно,  в  не  много  топла  стая  и  в  никакъв   случай  не  го  слагайте   на  печката,  в  печката  и  т.н.

Когато  тестото  уголеми  обема  си  един  път   го  сложете  в  тавичката,  където  ще   го  печете,  разтелете     „питката“  и   просто  оформете  като  хляб.   Разрежете  отгоре  и  оставете   още   10  минути.  Печете  в  силна  фурна  180  –  200  градуса  за  около  40  минути.  След  това  намалявам  на 150 и   държа  още   десетина  минути.  Ние  обичаме  по  –  препечен  хляб,  но  преценете и ако  искате   го  извадете  по  рано.   Все  пак  печките  ни  не  пекат  еднакво. След  като  го  извадите,  покривате  с  кърпа  и  изчакайте  да  изстине /  Мисия  невъзможна/,  но  е  важно  хляба  да  “ иде  до нивата“…

DSC_2741

Да  ви  е  сладко…:)

2 thoughts on “СЕЛСКИ ХЛЯБ С ДОМАТЕНО ПЮРЕ И ПОДПРАВКИ

Вашият коментар