ВАРЕНИ/ ПАРЕНИ ГЕВРЕЧЕТА

Кой  ли  не  обича  парени   гевречета.  Това  беше редовната  ми  закуска  за  училище…Слезеш  на  Централна гара в  София  и  те  посреща  някоя  баба  с  една   торба   “ Парещи  гевречета,  моля. Топли,  парят,  парят.“  Винаги  съм  се  питала  ами   хубаво  де  ама  защо  парени  –   нито   варени,  нито  печени.  След  като   дойдох  в  Щатите  преоткрих  онази  стара  любов.  Тук гевречетата не  са  точно  гевречета,  ами  са  прецели   –   с  хрупкава  коричка  и  пухкави  отвътре.  Продават  ги  навсякъде.

ПРОДУКТИ

1  1/2  ч.ч. хладка  вода

1  с.л. захар

2  ч.л  сол

1  пак.  мая

60 грама много меко масло

около 4  1/2  ч.ч. брашно

1  жълтък   за  намазване ,едра  сол  или  пармезан  за  поръсване

10 ч.ч. вода  +  2/3  ч.ч  сода  за  хляб  за  варенето.  Допълвам   Taka e по оригиналната рецепта, която ми дадоха тук в Щатите. Използвайте в същото отношение с по малко вода в малък съд. Казаха ми, че същият ефект има ако във водата се сложат 2 с.л. мед, но не съм стигнала да пробвам.

Водата, захарта,  солта и  маята  се  смесват  заедно  в  купа  и  се  оставя  да   шупне  за  около  10  минути.  Прибавете маслото.   Прибавяте   брашното на  части  до  получаването  на  меко  тесто.  За  да  станат   хубави  и  пухкави   гевречета  тестото  трябва  да  се  измеси  много  хубаво.  Ако имате   машина  за  хляб  става  най  –  лесно на  програмата  за  тесто,  ако не месете   на   ръка  до  получаването  на  гладко  и  еластично  тесто.   Оставете   го  оформено  на   топка  в  предварително намазана  купа.  Покрийте  с  кърпа и изчакайте да  удвои  обема  си  –  около  50  мин. до  час. След  като  е   готово  тестото  се  разделя  на  8  части. Всяка  една   топка  оформяме  на  фитил:

DSC_2858

След  това   сгъвам  гевречетата  във формата  на  прецел.  Хващете  двата  края, усуквате  и   залепвате  за  средата  на   фитила.

След  като  са  готови   ги  оставете  да  втасат  още  10  минути.

DSC_2860

В  тенджерка   кипнете  водата  и  содата.  Всяко   геврече  се  „къпе“  в  содената  вода  за  около  30   секунди  от    всяка  страна.

DSC_2861

Вадете  с  решетъчна  лъжица  и  внимавайте  да  не   ги  разглобите.  Слагат  се  на  намазнена  тавичка.  Мажете  с  яйце  и  поръзвате  с  едрата  сол  или  пармезана.   Пекат  се  на  силна   фурна  за  12 – 14  минути.

DSC_2867

 

 

По  същата  технология  може  да  приготвите и  питки  за  сандвичи.
Това са най – добрите хлебчета за сандвичи. Невероятно хрупава коричка. Пълнежа за сандвичите оставям на въображението ви, но питките…питките са страхотни.
Направете   тестото  на   фитили и  разрежете  на   желаната   дължина:

DSC_8391

Процедурата   е  същата –  оставете   да  втасат   за  десетина  –  15 минути,  вряла   вода  за   30  тина  секунди,  жълтък  и  във   фурната…:)   Невероятни!

DSC_8401

Да  ви е  сладко..:)

Advertisements

4 thoughts on “ВАРЕНИ/ ПАРЕНИ ГЕВРЕЧЕТА

    • Taka e по оригиналната рецепта, която ми дадоха тук в Щатите. Използвайте в същото отношение с по малко вода в малък съд. Казаха ми, че същият ефект има ако във водата се сложат 2 с.л. мед, но не съм стигнала да пробвам.

    • Здравейте. Пакетче суха мая използвам, което е 7 грама. Ако използвате прясна – сложете половин кубче – 21 грама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s