СПАНАЧЕНИ КЮФТЕНЦА В БЕКОН

Това  е една от  хубавите страни  на  пребиваването ми  в  чужбина.  През  последните  седем години пред очите  ми се  отвори  цял  нов  свят  на  кулинарни  изкушения. Така  преди  няколко   години,  започнахме  да въвеждаме  спанака   в  нашето  меню  и  сега  салатата,  и  кюфтенцата  от  спанак  не  са  нещо  необичайно.

ПРОДУКТИ:

400  грама  спанак

1 ч.ч извара / или  1:1 извара и  сирене/

1/2 ч.ч настърган  кашкавал

3 –  4 скилидки  счукан чесън

мащерка, черен пипер и  сол

3 – 4 с.л. олио и  зехтин

8 – 9 лентички  бекон  или  много  тънко  нарязана шунка

В  тиган  загрейте  олиото  и  сложете спанака.  Изключете котлона   и   бъркайте.  Спанака  ще „спадне“.  Оставете настрана  под  наклон  да  се изцеди и да изстине  напълно.  В  голяма   купа   слагам изцедения спанак / обикновенно  го  изстисквам допълнително  с  ръце/, изварата и  кашкавала.  Измесвам  добре и  подправям  с чесъна  и  подправките. От  тази  смес  оформям  между  7 – 9   кюфтенца,  които  оставям   в  хладилник  за  около  два  часа  да  стегнат   добре.

Извадете   ги, увийте ги  в  шунката  или  бекона.  Пекат  се  за около  2 – 3  минути  от всяка  страна на  силно  загрята плоча / за  да  не се разтекат   кюфтенцата/ или  тефлонов тиган  намазан със  зехтин.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s