ХУМУС С МАСЛИНИ

Обичате  ли  арабска  кухня?  Ако  отговора  е  „да“,  няма  как  да  не  сте  пробвали  това  арабско  чудо,  приготвено   с тахaн.  Маслините  са  моя   добавка.  Много  го  обичаме  като  „dip“  с леко  препечени  пити   джоб,  начупени  на  парчета.  Това  е  здравословната  алтернатива  на  отвратителния  мазен   чипс,  дето   го  продават  из  магазините.

ПРОДУКТИ:

200  грама   сух  нахут,  накиснат  и  сварен   до  пълно  омекване

80  грама  тахан

150  мл  зехтин  или  олио

сок на   1/2  лимон

4  – 5  скилидки   чесън

магданоз,  сол,   червен  пипер /  по желание/  –  може  и  лют

1/3  ч.ч.  „обезкостени“  маслини

След  сваряване  на   нахута  го  обелете.  Резултата  е  по   добър.  Смилам   в  кухненския  робот с   чесъна,  магданоза и  маслините.  Ако  нямате  кухненски   робот,  може  да  използвате  машинката   за  месо  или  да  го   счукате   в  хаванче,  но  ще  стане   малко  по  едър.   Постепенно  прибавям  мазнината,  лимоновия  сок   и  тахана.  Прибавям  сол  на    вкус.

Ако нямате  тахан,  може  да  го  приготвите   сами  –  1  ч.ч.  печен  сусам  +  50  мл.  олио – за   предпочитане   сусамово,  но  става  и  със  слънчогледово  олио.

Може  да  прибавите   един  опечен  и  пюриран  патладжан  –  резултата  е   невероятен…:)

Да   ви  е  сладко

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s