СЕЛСКИ ХЛЯБ

Изваждам  тази красота  от  фурната и  я  оставям да  иде  до нивата.  И  тогава,  тогава душата  ти  се  пълни с щастие,   с мирис  на  прясно  опечен  хляб. Истински хляб! Помня моята  баба преди  години,  дето ми  показваше нощвите,  където се  месели хляба.  Тогава   детската  ми  душа  се  бунтуваше  –  да  месиш   цяла  нощ  хляб  –  кощунство…Но   осемчасовото  приготвяне  на  този  самун  си  заслужава  всяка  една  минута.

ПРОДУКТИ

350 мл.  хладка вода

500  грама  брашно

щипка  захар

1 ч.л. сол

1  пак.  суха  мая

2  с.л.  лимонов  сок

Голяма/ около   5  литра/  подходяща за  фурната  тенджера, с  добре  затваряш  се  капак,  в  която ще  печете  хляба.

В   голяма  купа  сложете  водата, захарта и маята  и  оставее  за   десетина  минути  да  шупне.  Прибавете  лимоновия  сок  и  пресятото  брашно.  Вземете  шпатула  или  дървена  лъжица  и  разбъркайте   добре.  Получава  се  гъсто тесто,  мокро  и лепнещо.  Покрийте   с  кърпа  и  оставете  настрана.  След  половин   час  тестото  се „размесва“  с  лъжицата  отново.  Хващате  тестото  от  едната  страна и  прегъвате  на   две.  И  така   десетина   пъти. Покривате  отново  и  оставяте.  Този „ритуал“  се  повтаря   5  – 6   пъти  в  през   около  час.

След  последното  месене  преместете  хлебчето   в  намаслената  и  набрашнена  обилно  тенджера,   и  оставете  за  още  час.

Хлябът  се  пече  на  максимална  температура  –   250  градуса  за около  час  в  незагрята  фурна. Все пак – зависи  от   вашата   фурна,  отхлупете,  ако  хляба   е  готов  трябва  да  „кънти“  на  кухо  и  да  има   хубаво  зачервена  кора.

Извадете  хляба  и  го оставете да  изстине  напълно,  повдигнат  на  решетка.

Да  ви   е сладко!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Тук  го  опекох   като  хляб,  но  увеличих  продуктите    с половин   доза. След  последното  размесване хляба  се    слага  върху  царевично  брашно,  върху  хартия   за  печене. Оставете  да втаса  за  последно  и  печете  в предварително  загрята  фурна  на  190  –  200  градуса.

Advertisements

6 thoughts on “СЕЛСКИ ХЛЯБ

    • не мисля, че ще имаш проблем. Може по бавничко да се опече, ако е хубава и дебела тенджерата, но ще го провериш..:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s