МАСЛЕНИЦА/МЕСЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ И МАСЛО

В  различните  краища  на  България  я  наричат  различно  –  от  тутманик  до болярска питка…  Както  и  да  я  наречете   е  невероятно  дъхава  и стига  да  имате  налко  време –  невероятно  угощение  за  цялото  семейство!

 

ПРОДУКТИ:

1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1с.л. лимонов  сок
1/2  ч.ч.  разтопено  масло
3 яйца
около 4 – 5 ч.ч брашно  до  меко  тесто
1 пак. суха мая

Около

100 грама  масло

300 –  400  грама  сирене

По  желание  може  да  сложите шарена  сол или  други  подправки

 

Маята  се  разтваря в  малко  мляко  и  захарта  и  се  оставя  да  шупне.   В  дълбока  купа  се замесват  всички  продукти и  тестото  се  оставя  да  почине  за  около  петнайсетина минути, покрити  с влажна кърпа.

Разделете тестото  на две части, които  се  разточват н  тънки кори. Намажете първата с половината масло,  сложете  сиренето,  подправките / по  желание/,  захлупете  с  другата.  Втората   кора  се  маже  с  останалото  масло.  Разрежете   така  получената платка  на  ленти  и  ги  завийте   по   диагонал  заедно.  Така полученото  руло,  се  увива   на  венец ,  поставя  се  в намаслена  тава  и  се  оставя  да   втаса  за  около  30  –  40  минути…

Пече  се  на  предварително  загрята фурна  на   180  градуса.

Да  ви е  сладко!

 

Advertisements

3 thoughts on “МАСЛЕНИЦА/МЕСЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ И МАСЛО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s