ПОРТОКАЛОВ ЧИЙЗКЕЙК

ДА ЖИВЕЯТ ЕКСПЕРИМЕТИТЕ! Реших  да  направя един лимонов чийзкейк вчера,  но  си  казах  защо  да  е  лимонов,  нека  да бъде портокал. Седя  и  си  го  навивам  на  пръста, кое, какво  и  как. Докато  не  отворих  хладилника. Ами  половината продукти ги  нямам.  Е да, но  вече  портокаловия чийзкейк  така  се  беше  в  оформил  в  главата  ми,  че  нямаше  отказване… Така  неоходимите  ми  бисквити  замених  с овесени  ядки и  орехи, сметаната замених  с  един  ванилов мус. Резултата  –  НЕВЕРОЯТЕН и  със сигурност  влиза в дебелите  готварски  книги  на  моето  семейство…

ПРОДУКТИ:

3 пак. крема  сирене / 3*200г/ или  заменете  с  извара +  3 с.л. заквасена  сметана, на стайна  температура

1 ч.ч. пудра захар

100 грама  бял  шоколад, разтопен  в  1/3  ч.ч. прясно  мляко/

2 пак. желатин разтворени  в  1/2 ч.ч. вода

сок  от  1  портокал +  настърганата  му  кора

2 пак. ванилов  мус, разбити  в 350 мл. прясно  мляко или   2 ч.ч. сметана,  разбита +  2  ванилии

за  Блата:

1 ч.ч. смлени орехи

1 ч.ч. зърнена  закуска с  овесени  ядки / смлени/

5 с.л. масло

За глазурата:

1  пак. желатин с  вкус  на  ягода разтворен  в  1/2  ч.ч. вода

1/2 ч.ч.  ягодово  сладко

плод  –  по  желание

 

ПРИГОТВЯНЕ:

Кремата сирене се  разбива  с пудрата захар с миксер.  Прибавете насърганата  портокалова кора  и изцедения сок. След  това  се  слага разтопения  бял шоколад. С миксер разбъркайте  за  няколко  минути.  Добавяте разтворения  желатин. Ако  използвате  мус  го  пригответе  според  инструкциите  и  го  прибавете  към  основната  смес. Разбъркайте  отново  с  миксера.

За  да  приготвите  блата  просто  разбъркайте добре  зърнената  закуска, орехите  и маслото. В  форма за  торта се  разтилат  така  получените трохи и  се  „натъпкват“  добре  към  дъното. Обикновенно  не  използвам  дъното  на  формата, а  слагам  пръстена  направо  върху  чинията,  подноса,  където  ще  бъде  поднасяна.  Залейте  със сметановата  смес.  ако  слагате  плодове  –  сега му  е  времето. Сложете  в  хладилник  за  около  1 час. След  това  разбийте глазурата –  разтворения  желатин  и  ягодовото  сладко.  Залейте  чийзкейка  и  оставете  да  стегне   добре за  поне  12  часа.  Дори  и  по  малко  пак  става,  но  е  хубаво  да  престои…

Резултата –  невероятен.

DSC_6426

 

Advertisements

11 thoughts on “ПОРТОКАЛОВ ЧИЙЗКЕЙК

  1. Чудесна идея, обичам импровизациите.Тези дни търся рецепта за различна торта и ще я пробвам.

  2. Здравейте, реших да пробвам рецептата, но може ли да разясните какво представлява ваниловия мус?

    • Аз изшползвах прахообразен, мисля че в България ги има на д-р Йоткер, разбит както е по упътване с прясно мляко. Ако не намерите го заменете със сметана и малко ванилия вътре…:)

  3. Благодаря за бързия отговор, понеже съм от малък град и от продуктите на д-р Йоткер има само пудинг и кремовете оле, за това попитах да не би да е нещо по- специално 🙂 хубав ден ви желая

  4. Здравейте отново, 🙂 чийзкейка стана страхотен, благодаря за рецептата. Блата направих с бисквити, смлени лешници, масло и лъжичка уиски. Използвах сметана за крема (никъде не намерих ванилов мус 😦 ) . За глазурата сложих сладко от праскови с пъпеш, резенчета портокал и череши и сок от грейпфрут. Получи се добра комбинация и много бързо се изяде. Отново благодаря за рецептата и всичко най- хубаво ви желая. 🙂

  5. Pingback: ЧИЙЗКЕЙК С ЯГОДИ И БОРОВИНКИ | didlovetocook

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s