Това е един невероятен хляб. Такъв хляб мога да ям до края на живота си. Ако сте опитвали чесновите хлебчета из пицариите – този ги задминава многократно. Единственотото което липсва е пещта на дърва, но и без нея може…:) Пригответе сиренето, пригответе шарената сол и се върнете в детството си / поне моето беше такова/, пълно с миризма на прясно опечен хляб…:)
ПРОДУКТИ:
200 мл вода
1/2 пак. суха мая
3 -4 с.л. зехтин
щипка сол
щипка захар
брашно до меко тесто
розмарин, мащерка, 3 – 4 скилидки чесън и около 50 грама разтопено масло + щипка сол
Аз използвах и 2 с.л. настърган пармезан, с който поръсих след изваждане от фурната 🙂
Разтворете маята и захарта във водата и оставете да шупне за няколко минути. Прибавете олиото, солта и брашно до меко тесто. Тестото се измесва да не лепне по дланите. Разточва се тънка кора – 5- 7 мм. оставете на набрашнена повърхност за 5 минути. През това време чесъна се счуква с подправките и към него се прибавя разтопеното масло.
Хляба се пече на предварително загрята фурна / 200 – 250 градуса/ , направо върху решетката. Нужно е около 4 мин. от всяка страна. След първото обръщане, намажете с маслото, а след изваждане намазвате и от ненамазаната страна.
ДА ви е сладко!
Благодаря за тази рецепта. отдавна се каня да почна да си правя хляба сама и изглежда ще опитам с тази рецепта
имам няколко рецепти за хляб….Селският хляб е невероятен…:) Надявам се да с е е получил…
Получи се добре. Благодаря!
радвам се, че ви е харесал…:)
Звучи вкусно! Втасва ли като кора или са достатъчни само петте минутки?