ПЛОСЪК ХЛЯБ С ЧЕСЪН И МАСЛО

Това  е  един   невероятен  хляб.   Такъв  хляб   мога   да  ям  до  края  на   живота  си.   Ако  сте   опитвали  чесновите   хлебчета   из   пицариите  –   този    ги  задминава  многократно.  Единственотото  което  липсва  е  пещта на   дърва,  но  и  без  нея  може…:)   Пригответе  сиренето, пригответе   шарената   сол   и  се   върнете   в   детството  си /  поне  моето  беше  такова/,  пълно  с  миризма   на  прясно  опечен  хляб…:)

ПРОДУКТИ:

200  мл   вода

1/2   пак.  суха  мая

3  -4   с.л.   зехтин

щипка  сол

щипка  захар

брашно  до  меко  тесто

розмарин,  мащерка,   3 –  4  скилидки   чесън  и   около  50   грама  разтопено масло  +   щипка  сол

Аз  използвах  и   2  с.л.   настърган  пармезан,   с който  поръсих  след  изваждане  от    фурната  🙂

Разтворете   маята  и  захарта   във  водата и  оставете  да   шупне   за  няколко  минути.   Прибавете   олиото,  солта  и  брашно   до   меко  тесто.  Тестото  се  измесва   да  не  лепне  по    дланите.   Разточва  се   тънка   кора   –   5-  7  мм.   оставете  на   набрашнена   повърхност  за  5  минути.   През  това  време чесъна  се  счуква  с  подправките  и   към  него  се  прибавя  разтопеното   масло.

Хляба   се  пече  на   предварително   загрята   фурна /  200 –  250 градуса/ ,  направо    върху   решетката.  Нужно  е  около   4  мин.  от    всяка   страна.   След  първото  обръщане,  намажете   с  маслото,  а  след  изваждане  намазвате  и  от   ненамазаната  страна.

ДА   ви е  сладко!

5 thoughts on “ПЛОСЪК ХЛЯБ С ЧЕСЪН И МАСЛО

Вашият отговор на konora Отказ