КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ със сладко

Какво  по  –  хубаво  от   лошо  мартенско   време  и  миризмата  на   топли  козунаци…Истината   е,  че   много  неща   са  хубави,  но   нищо  не  може  да  се  сравни   с  топли  кифлички –  току  що   изкарани  от   фурната.  Времето  за  козунаци  в  нашата  къща   отдавна  не  е  само   по  Великден. Рецептата  е   за   12  кифлички.  Ако  искате   ги  направете   със  сладко,  ако  искате    без  нищо  и  после   ги   напълнете   с   течен   шоколад  или   с  орехи и  стафиди….Каквото  и   да  е  няма  да   сбъркате.

ПРОДУКТИ:

2 яйца

80  мл  прясно  мляко

50  грама   захар

50  грама масло

1  ч.л.   суха  мая

щипка  сол

1  ч.л.   твърд   алкохол  /   дом.   ракия, водка, ром/

1   ванилия

настъргана   кора  на   портокал  и  лимон

Около   300  грама  брашно   отива.   не   съм   мерила. Последните   5  –  6   години  никога  не  меря   брашно.  Тестото  трябва  да   е  меко,  нелепнещо  по  ръцете.   С   по  – меко  тесто  се работи  по –   трудно,  но е   по  вкусно. 1   жълтък  +  2  с.л.  прясно  мляко, разбити   добре   за  намазване. Всички  продукти  трябва  да  са  на   стайна   температура. Маята  се  размива   в  прясното  мляко  и   1  ч.л.   захар.  Започнете   с  чаша  и  половина   брашно /   и  после  добавяте    до  получаването  на   хубаво  меко  тесто/,   яйцата,   маслото,  останалата   захар,   ароматите.  Добавете  млякото  и   почвате   да  месите.   Ако  имате   машина   за  хляб  ще   ви   свърши   страхотна  работа   програмата   за  тесто.    Винаги   казвам,  че  когато  козуначеното  тесто  е   готово  почва   да  миише  по  различен  начин  –  🙂 на  хубаво.  Но   з а  това  малко  количество    времето  з а месене   е  около   10  –  15  минути. Завивате   с  кърпа   и  оставяте   за    10  –  15  минути. Тестото   се  разтила  на    кора  с  дебелина   5  –  7  мм,  разрязва  се  на   12    триъгълника.   Сложете  плънката  и  завийте  на  стегнати   кифлички.  Ако  ще    ги   пълните  после  с   шоколад  ги  намажете   просто  с  масло  и   ги  завийте.   Слагате   в   намаслена   тавичка,  мажете  с  разбития   жълтък  и  оставяте   да   втасат.   В   зависимост   от  т ова  колко  е  топло   в  стаята,  времето   е различно  –    от    40  минути   до   2   часа.  Пеечете  на   180   градуса   в  незагрята   фурна   за   около   30  минути.   Да  ви  е   сладко!

Advertisements

7 thoughts on “КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ със сладко

  1. Великолепно ! Аз правя тестото на кръг и го разделям на осем .Така всички кифлички стават еднакви . Плънката поставям в широката част .

      • на снимката са поръсени със захар, в рецептата не го срещнах? кога се прави?

  2. Pingback: ШОКОЛАДОВО РУЛО | didlovetocook

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s