СПАНАЧЕНИ КРЕКЕРИ С БРОКОЛИ

Идеята  за  тези  хубави  нещица дойде   в  момента,  в  който  синът  ми  почна  да  отделя   зеленчуците  от  купичката  си  за  вечеря  и  да  обяснява,   че  са  лоши. Обичаш  кракери  –  ето   ти  кракери  детенце.  Поне   знам  какво   слагам  вътре, пълни  са  със  зеленчуци  и  са  „сушени“   със  зехтин…

ПРОДУКТИ:

250  мл.   вода

200  мл   доматен  сок

3  с.л. сусам

3 с.л. ленено  семе

1 с.л.  семена  от  чия

1 ч.ч.  пълнозърнесто   брашно

1  пак. суха  мая

1  ч.л.  сол

1  с.л.  мед

5   с.л.   зехтин

300   грама  спанак,   задушен  и  нарязан  на   ситно.  Ако  месите  на    ръка   го  направете  на  пюре

1  коронка   броколи,   приготвена  на   пара,   пасирана  или   нарязана  на   ситно

1    чушка  нарязана  на  ситно

мащерка

5 –  6  ч.ч.  брашно  –  поема   различно.  Трябва  д а  се  получи,  меки  нелепнещо  тесто.

Аз  използвам  машина   с   приставката  за  месене.  Приготвям   предварително   зеленчуците,  като   тук  имате  огромно  поле   за   действие – както и  каквото обичате.   Аз  използвах   броколи,   спанак  и   чушка.  Чушката   сложих   сурова  нарязана  на  много  ситно,   спанака  и  броколите предварително   задушени  и  само   нарязани.  Когато  меся   в  машината  не   пасирам.

DSC_0184

В   купата  за  месене  смесвам  семената,   солта и  сухата   мая…

DSC_0185

Не   разтварям  маята   отделно  ако  използвам   суха   мая  и  никога  не  съм  имала   проблеми.   Смесвам    всичките  продукти  и   измесвам   добре.

Получава  с е меко,  нелепнещо  тесто .

DSC_0188

Разделям  на   6  парчета  и   оформям  на   франзели:

DSC_0189DSC_0193

Пека   на  180  градуса,  предварително  загрята    фурна   до    готовност.

DSC_0194

Оставям   ги   да  престоят   вечерта,  да  изпръхнат  и  да   се  режат   лесно.  Обикновенно  оставям    2  за   пряка  косумация,   а  останалите   правя  на    брускети.

На   следващият   ден   ги   нарежете   на    филийки   с   дебелина   около   5  мм.   В   отделна    купичка  разбивам   зехтин, 2   с.л.   пармезан,   шарена   сол,  мащерка   и    с  помощта  на  четка  наръсвам   нарязаните  „филийки“.

„Суша“  на  много   слаба    фурна /100  градуса/   за    около   час  и  половина    два.  Внимавайте    да  не   ги  препечете.

DSC_0198

След  пълното  им   изстиване  ги   прибирам   в    торбичка   и  в   добре   затваряща   се  кутия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s