ГИРОС

Реших  да  направя нещо   по  –  леко  за   вечеря.  Не  съм   сигурна,  че   това  е  най  –  правилното   име  на  тази   пита   с  месо,  но  нямам  идея  какъв  ще    е  българският   вариант  на  гръцкото γύρος

Редовно  правя   дюнери вкъщи,   на   голяма  почит  и  уважение   са,  но  днес  исках  да  видя  каква  е  разликата.  За  основа  използвах  рецептата   на  http://www.chef-in-training.com/   .  За  истинският    гирос   ви  трябва  вертикален шиш  за  месо,  аз  използвах   обикновенна скара. Използвах    свинско,  мариновано  обилно  за  десетина   часа  /  използвах  марината   за   свинско  – 2    вид   https://didlovetocook.wordpress.com/2014/05/15/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/ /

ПРОДУКТИ:

За наан  питите или  т.нар.  гиро  хляб / 12 броя/  :

3   1/2  ч.ч.  брашно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. суха  мая

1  1/2 ч.ч. прясно мляко

3 ч.л.  разтопено  масло

1  ч.л.  захар

Използвах   свинско  месо,  мариновано  и  печено  на   висока  температура,  на   обикновенна скара.  Нарязвам   го на  ивички  и  съм  готова.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

И  разбира  се  къде     без   млечния   сос, рецептата  може   да  намерите    тук    https://didlovetocook.wordpress.com/2013/09/03/%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8-tzatziki/

Използвайте  половината    чаша  мляко /загрято  до   40 –  45  градуса/  и  захарта,  смесете    със   сухата  мая  и   оставете   да  шупне.  Прибавете    друфите  продукти  за  хляба  и  омесете    гладко  и  еластично  тесто.   Сложете   го   в намазнена   купа , покрийте    със  стреч   фолио  и   го  оставете    за  два   часа   на   стайна  температура.  От  тази    доза  излизат   12   питки.   След   пълното    втасване  на   тестото, извадете    върху  набрашнена  повърхност  и разделете  на   12   равни   чати.  Покрийте     с  кърпа  и  оставете    за  още   30  тина   минутиKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ако имате   камък  за  печене  на  пица, ще   ви    свър[и  страхотна работа,  ако не   аз   загрявам    тава   във  фурната. Загрейте   до  260  градуса.  Разточвате  на  тънка  кора  /   3  –  4  мм/     и  печете.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

За   всяка  кора  ви  трябват  около   3 –  4  минути  /  зависи на  какво печете/.   Готовите  питки  се изваждат /  внимавайте  защото  с а   пълни  с   горещ  въздух/,  мажат   се с масло  и  се   завиват   с  кърпа.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Сервирайте  пълнени   с  месо,  нарязана   зелена   салата,    домати, лук  и млечен   сос. Някъде  слагат  и  картофи,  но  аз  ги  сервирах  отделно.

Варианти   всякакви.

Ако използвате  пилешко месо,  мариновайте   с  лимон,  орегано, черен  пипер  и  сол,  поне   за   2  – 3   часа   в  хладилник.

Сервирайте    с   чаша  бира  или  вино.  Да   ви  е  сладко!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s