PARIS BREST – ЕКЛЕРОВА ТОРТА

Защото  обещах,  че  ще  напиша   истинската  рецепта  на  тази   торта.  Е…НЕВЕРОЯТНА.  Класически   френски   десерт  и   въпреки,  че   може   да   го  направите   с  еклерово  тесто, искам  да   ви  покажа   оригиналната   рецепта.  Рецептата   я   взех  от   Ерик Ланлард,  като  неговото   видео може   да  гледате  тук  https://www.youtube.com/watch?v=FUuBApLiUak

ПРОДУКТИ:

150 г. брашно
125 мл. вода
125 мл.  мляко
100 г.  масло –   безсолно
4 яйца, разбити
щипка   сол
щипка   захар

1  жълтък  за  намазване

ЗА КРЕМА
6 жълтъка
200r захар
120г  брашно
500 мл. мляко
500 г.  масло
150 г.  лешнкова паста
Пудра   захар   за   поръсване.

Това   е  оригиналната  рецепта…Аз  приготвих   обикновен   млечен   крем :

1 л. прясно мляко

3 броя жълтък

8 –   9  с.л. брашно

1 ч.ч. захар

100 грама  масло масло

ванилия

150  мл  разбита  сметана
Фурната трябва  да  ви  е   загрята  на   180  градуса  по   Целзий.  Използвайте  хартия   за  печене,  за  да  ви  е  по  –  лесно   отделянето  на   кръга   след  изпичане.  Пресейте  брашното  и   го  оставете  настрана.  Сложете    водата  и  млякото   на  котлона  в  подходяща тенджерка.  Прибавете  маслото  и  захарта.  След  завирането  на  сместа,  махнете    от   котлона  и  сложете    брашното.  Върнете  на  огъня  и   с  помощта   на   дървена   лъжица  бъркайте,   докато   „тестото“  не   с е отдели  от   стените  на  съда.  Махнете  от  печката  и   го  оставете   да   изстине   за  няколко  минути. Почнете    да  прибавяте    яйцата   по малко,  като  след    всяко прибавяне,  бъркайте    до  пълното   им абсорбиране. Върху   хатията    за  печене  разчертайте    кръг   с  диаметър   22  см.  Използвам    звздовиден  шприц.  Правят   се   два    кръга   един   до   друг  и  третият   с е прави  отгоре   върху  тях.  Аз  направих  няколко  големи    розички,   свързани   една    с   друга. Намажете    с   яйце. По  желание  поръсете    със   сурови  бадеми.

10383550_845501705496324_1366039521185236995_n
По  рецепта   пекат  за   30  минути   в  предварително  загрята    фурна до  златисто.  На  мен  ми  отиде   повече,  предполагам,  защото  беше  малко  по   дебел  пръстена.   Гледайте   да  не   го  оставите    суров. Зависи от   фурната  как   пече.

1912129_845501748829653_9096200505949584915_n

ЗА КРЕМА:

Яйцата,  захарта и  брашното се  разбират   добре   до  получаването  на   крем. Млякото   се   загрява  до   завиране. Постепенно  прибавете яйчената  смес   с  непрекъснато  бъркане   до  получаването  на  гладка,   гъста   смес.  Махнете  от  котлона   и  прибавете   маслото    до пълното  му   стопяване.  Оставете    да  изстине  напълно  и разбийте   с  миксер   за  няколко  минути.  Аз  не  сложих   лешникова   паста,  а  направих    домашен   крем   с  брашно   по същите    стъпки,  но  прибавих    сметана.

Разрязвам опеченият   „еклер“  и  пълня. Поръсвам  с   пудра  захар.

Да    ви  е   сладко!

Advertisements

3 thoughts on “PARIS BREST – ЕКЛЕРОВА ТОРТА

    • ами аз съм правила от еклерово тесто, така че няма да има проблем…Внимавайте само с печенето 🙂 Ще чакам да споделите .

  1. Pingback: ЗАХАРНИ ПОНИЧКИ С ВАНИЛОВ КРЕМ | didlovetocook

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s