ЗАХАРНИ ПОНИЧКИ С ВАНИЛОВ КРЕМ

От доста време използвам една – две утвърдени за моето семейство рецепти за понички. Този път реших да опитам нещо ново. Така попаднах на един доста интересен сайт Brown Eyed Baker и една страхотна снимка на преливащи с крем захарни понички или както тук ги наричат cake doughnuts.  Времето им за приготвяне е доста, но повярвайте си заслужава. А това, казано от човек, който не обича сладко – значи много :). Рецептата за тестото спазих точно, за крема използвах – обикновен ванилен крем, рецептата на който може да намерите тук: https://didlovetocook.wordpress.com/2015/01/14/paris-brest-%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0/

ПРОДУКТИ:

2 1/2 ч.л. суха мая

2/3 ч.ч топло на стайна температура, пълномаслено мляко

3 1/2 ч.ч. брашно

1/3 ч.ч захар

1 ч.л. сол / в оригиналната рецепта използват 2, но на мен казано честно ми се сториха много/

3 яйца

100 грама масло, на стайна температура, нарязано на парченца

Разтворете маята в млякото и го оставете за няколко минути. Прибавете всичките продукти, без маслото, и размесете до получаването на гладко тесто. Постепенно прибавете маслото до пълното му абсорбиране.  Тестото ще е меко и ще се работи трудно с него, но се опитайте да не слагате повече брашно.  Оформете на топка и увийте тестото плътно в стреч фолио или плик. Оставете в хладилник за 12 часа.

Обикновенно го приготвям вечерта и на другата сутрин е готово.

На леко набрашнена повърхност разточете тестото до достигане на дебелина 1 см  – 1 1/2 см.

DSC_5026

Аз използвах формичка и на мен ми излязоха точно 15 понички от това количество.

DSC_5027

„Изрезките“ ги оставих да втасат и ги изпържих отделно.  Изрязаните понички оставете на пергаментова хартия, да втасат за два – три часа на стайна температура.

DSC_5028DSC_5029

Пържат се в предварително загрята мазнина. Внимавайте да не ги изгорите и ги взимайте много внимателно, за да не спаднат.

ПОичките  изваждам  на  решетка  и   ги   оставям   там   до  пълното  им  изстиване:

DSC_5032

Пълня   пош   с   дълъг  накрайник.  Плънката   е  по  избор  –   сладко,  мармалад,  шоколад  или  като   мен  млечен  крем.  В  оргиналнаа  рецепта   ги  овалват  в  кристална   захар,   аз   ги  порсих   с  пудра   захар   след  като  ги  напълних…

Да   ви е  сладко!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s