ДОМАШНИ ФРЕНСКИ КРОАСАНИ

Искам   да  ви  представя  една  невероятна   рецепта  за  истински  френски   кроасани. Винаги  ми  е   било  криво  да  го  почна  пустото  многолистно  тесто.  Все  ми  изглеждаше  „невъзможно“   и  по  – лесния  вариант  беше  просто  да  си   купя  от  магазина…Мога   с  ръка  на  сърцето  да  заявя,  че  това  са  най  –  хубавите   кроасани,  които   съм  пробвала.   Просто   невероятни….

Рецептата  е  на   Bruno Albouze   – персонален   готвач   и   я   следвах   стъпка  по   стъпка…:)

ПРОДУКТИ  за   12  –  14   големи   кроасана:

1  ч.ч. вода  /250  мл./  вода  –  идеална  температура    25   градуса

14  грама   суха  мая

3  1/2 ч.ч.  /  500  грама/   брашно

3  ч.л. кошер  сол

50  грама   1/4  ч.ч   захарp

100  грама  масло

За  размесването  ви  трябва   250  грама   масло.

Разтворете  маята   и  захарта   във  водата  и  я   оставете   настрана  за  няколко  минути.   В   дълбока купа   смесете   солта,  захарта  и  брашното.  Постепенно   се   прибавя   разтворената  мая.  След   това  се   слага  и  размекнатото  масло.   Така  полученето  тесто   е  лепкаво  в  началото,  но   се  опитайте  да   го   измесите  без  да  добавите   още  брашно.   В  процеса  на  месене   тестото   спира   да  лепне и  става  по  лесно.  Между   5  – 1 0  минути  ви  трябват  /  зависи  как  месите/   до  получаваето  на   гладко  и  хубаво   тесто.   Сложете   в  купа,  покрийте   и  оставете  на   стайна  температура  за  удвои  размера  си.  При   стайна  температура   от   25   градуса,  са  ви  необходими  около    2    часа.

След  като  се  удвои  тестото  на  набрашнена   повърхост,   само  с помощта  на  дланите   си   се   разтила   тестото,  след  което   го  загъвате  на правилен  правоъгълник.   Увийте   го в  плик  без   въздух,   аз  използвам  фолио,  и  го  оставете   да  престои    цяла  нощ   в  хладилник.

Пригответе  маслото  за  размесване.  В  пликче  за  хладилник   с   големина   15  см/ 15  см  слагам  250  грама   масло,  запечатвам  и   разстилам   до  получаването  на   равномерна платка.  Оставете   в  хладилник  до  сутринта.

За  размесването:

Тестото  и  маслото  се  изваждат  от  хладилника  и  се  оставят  за  около  половин  час  навън   до  постигането  на  еднаква  консистенция,  т.е.  маслото   да  поомекне / но  да  е  твърдо/  и  така  да  се   разточи  по  – лесно.  Разточете   тестото   с  големина   два пъти  големината  на   платката  масло.  Сложете   маслото   в  едиия  край   и  захлупете   с  останалата   част  като  книга.  Така  се  получават   3  пласта   тесто/масло  тесто.  С  помощта  на   точилка  почвате   да   раpзточвате   така   получения  равоъгълник,  като  почвате   от    средата   към  краищата,   слек  натиск.  Точете   само   на   една   страна,  т.е.   да  получите   дълъг правоъгълник,  а не   кръг.   Като   разточите   тестото  с  големина   около   50  –  60  см.  загънете   двата   края   и   ги   срещнете   в  средата  на   правоъгълника.   Разточете  отново  до   същата   големина  и   сгънете  като  книга.   Този  процес  на   загъване като  книга  го  направете   3  пъти.  И  сте   готови.  Както   е  разточето   се  прибира   за   още   час  в  хладилник.  Аз   оформих    две  платки,  увих   ги  в   фолио  и   ги  оставих   да  починат.   Важното  е,  когато  работите   с такова  тесто,  то  да   е   добре  охладено.    На  мен  ми  излязоха   20   по  малки  кроасана  от   двете  платки.   Когато   ги  извадите   от   хладилника   нарежете  на   триъгълници   и   завийте  на  стегнати   кроасани. Наредете върху   хартия   за  печене  и   ги  оставете  за  около   2.5  –  3   часа  на  стайна   температура  /   25   градуса/   да   втасат   на   спокойствие добре.   Точно  преди  да   ги  опечете   се мажат    внимателно   с   четка,   с  добре   разбито   яйце.

Печете  на   200   градуса   за   10  минути  и  после  още   12  минути  на   190  градуса   в предварително  загрята   фурна.  Общото   време   на   печене   е  20  –  25  минути –  в  зависимост  от  това,  колко  опечени   ги  обичате…:)  Резултат  –  невероятни  кроасани,  които  си  заслужават   всяко  усилие.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s