Реших да направя нещо по – леко за вечеря. Не съм сигурна, че това е най – правилното име на тази пита с месо, но нямам идея какъв ще е българският вариант на гръцкото γύρος…
Редовно правя дюнери вкъщи, на голяма почит и уважение са, но днес исках да видя каква е разликата. За основа използвах рецептата на http://www.chef-in-training.com/ . За истинският гирос ви трябва вертикален шиш за месо, аз използвах обикновенна скара. Използвах свинско, мариновано обилно за десетина часа / използвах марината за свинско – 2 вид https://didlovetocook.wordpress.com/2014/05/15/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/ /
ПРОДУКТИ:
За наан питите или т.нар. гиро хляб / 12 броя/ :
3 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. суха мая
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
3 ч.л. разтопено масло
1 ч.л. захар
Използвах свинско месо, мариновано и печено на висока температура, на обикновенна скара. Нарязвам го на ивички и съм готова.
И разбира се къде без млечния сос, рецептата може да намерите тук https://didlovetocook.wordpress.com/2013/09/03/%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8-tzatziki/
Използвайте половината чаша мляко /загрято до 40 – 45 градуса/ и захарта, смесете със сухата мая и оставете да шупне. Прибавете друфите продукти за хляба и омесете гладко и еластично тесто. Сложете го в намазнена купа , покрийте със стреч фолио и го оставете за два часа на стайна температура. От тази доза излизат 12 питки. След пълното втасване на тестото, извадете върху набрашнена повърхност и разделете на 12 равни чати. Покрийте с кърпа и оставете за още 30 тина минути
Ако имате камък за печене на пица, ще ви свър[и страхотна работа, ако не аз загрявам тава във фурната. Загрейте до 260 градуса. Разточвате на тънка кора / 3 – 4 мм/ и печете.
За всяка кора ви трябват около 3 – 4 минути / зависи на какво печете/. Готовите питки се изваждат / внимавайте защото с а пълни с горещ въздух/, мажат се с масло и се завиват с кърпа.
Сервирайте пълнени с месо, нарязана зелена салата, домати, лук и млечен сос. Някъде слагат и картофи, но аз ги сервирах отделно.
Варианти всякакви.
Ако използвате пилешко месо, мариновайте с лимон, орегано, черен пипер и сол, поне за 2 – 3 часа в хладилник.
Сервирайте с чаша бира или вино. Да ви е сладко!